torsdag den 24. april 2014

Kurs mod bedømmelse

Ohøj for sidste gang!

Dette er vores sidste indlæg og i vil desværre ikke kunne læse flere spændende indlæg vedrørende vores pædagosiske produktion. Vi har her til sidst samlet alle de informationer vi ønsker at blive vurderet på.

Jean Piaget
Jean Piaget arbejder med begreberne assimilation, akkommodation og Kognitive skemaer, som er måden han mener man indlærer nye ting på. Vi har udarbejdet et kognitivt skema (taget udgangspunkt i vores spil, Badeforhænget), som er et eksempel på hvordan et sådan skema kan udfolde sig i blandt andet børns hjerner. Når man snakker kognitive skemaer, er det en metafor for en proces som sker i hjernen på mennesker, når de tilegner sig ny viden ud fra sin nuværende viden. Hvis man ser på vores kognitive skema, kan man se 3 ”emne”, som er skrevet med fed skrift, disse er det Jean Piaget kalder for akkommodation. Akkommodation betyder at man tilegner sig ny viden, som ikke allerede er eksisterende i ens hjerne. Dvs. at børn som første gang kommer i kendskab med bogstaver og lærer at visualisere bogstavernes form, udnytter en underbevidst akkommodations proces i hjernen, som udvikler deres viden forståelse. I det kognitive skema, kan man under akkommodationen se hvordan barnets viden inden for f.eks. bogstaver udvikler sig til at de pludselig kender bogstavnes lyde, og at der er noget der hedder vokaler og konsonanter osv. Denne nye viden/erfaring tillægger sig barnets nuværende viden om hvordan f.eks. et bogstav ser, som Jean Piaget beskriver som assimilation. Dvs. at assimilation er en udvikling af ens eksisterende viden, på et givende område/emne.
(fodnote 2, udleveret tekst af Uffe, Piagets læringsforståelse af Knud Illeris)
Bilag 1
Bilag 2
I det præoperationelle stadie lyder det, at børnene ikke kan se en sammenhæng i mellem årsag og virkning. Hvis vi tager udgangspunkt i vores version af spillet ”Fisk” fremgår det, at børnene kan kende forskel på mange af de forskellige bogstaver, og samtidig ikke forstå betydning af dem. Lad os antage, at lille Makalélé kan genkende bogstavet ”O”. Han ved, at det er et bogstav, og han ved, at det er et ”O”, men han kender ikke meningen bag, og at bogstaver bruges til at danne ord.

Smitte Modellen
Bilag 3
SMTTE-modellen badeforhængsspillet generelt.
Sammenhæng - Vi vil gerne have at endu flere børn bliver skoleparate.
Mål - Give børnene tal og bogstavsforståelse, krobsbevidsthed, styrke den finmotorisk grovmotorisk
Tegn - Vi skal holde øje med om børnene begynder at interessere sig mere for bogstaver, tal og deres kroppe.
Evaluering/dokumentation - Give en storgruppe en egnet test, dele gruppen i to også spille spillet med det ene hold i en måned. Samle storgruppen igen og give dem en egnet test for resultat.
Tiltag - Børnene skal koncentrere sig om dem selv og deres indlæring. Koncentrere sig om hvad der bliver sagt etc.
Badeforhængsspillet er en jeg-relateret opgave da man ikke er afhængig af de andre personer i spillet. Børnene skal i princippet bare koncentrere sig om dem se
Belæg kommer her.
Skoleparathed
De fleste børn er skoleparat, det år barnet fylder 6 år. Men det handler om meget mere end hvornår barnet er født. Det er vigtigt, at barnet er med både intellektuelt såvel som socialt.[1] For at et barn, kan blive set som skoleparat, er der kriterier som skal opfyldes. Dette er blandt andet at være ivrig efter at lære noget nyt, at virke parat til nye udfordringer, at gå op i tal og bogstaver og øve sig i at skrive bogstaver og tælle. Andre ting som kan forventes, kan ses på linket i kildelisten.
Deres sprogbrug vil også have krav, da de helst skal kunne snakke forståeligt, kunne kommunikere på normal vis med både børn og voksne, have et stort ordforråd, genfortælle en historie, kende sange og genkende rim og remser.
Formålet med vores spil er at gøre førskolebørnene mere skoleklar. og med bogstaver og tal indgår
Først og fremmest vil det være vores opgave som pædagoger at formidle vores produkt så brugerne kan forstå det, for at de så på sigt selv kan fremvise det og introducere det til andr
Økonomi:
Se bilag 4
Se bilag 5
Se bilag 6
Ud fra disse skemaer og diagrammet kan vi bekræfte vores overvejelser om at gøre vores spil billige for de forskellige institutioner. Samtidigt vil det være kreativt og nyskabende hos dem da alle fra institutionen vil kunne være med til at fremstille det og derved være unikt hos hver enkelt institution, til få udgifter.
Reflektioner:
Vi har reflekteret over spillene og dagen:
- Vi skulle have lavet en bogstavsplade så børnene kunne pege på de bogstaver de ville have i fisk.
- Der blev for meget fokus på finmotorik frem for indlæring af selve spillene.
- Vi har også fundet ud af hvor mange måder man kan viderudvikle alle 3 spil på.
- Formidlingen af spillene var godt. Børnene forstod dem med det sammen.
- Vores formål var det skulle være sjovt og det virkede det til at børnene havde.

Vi har samlet alle vores bilag, som i kan hente her:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/57825759/Skole/UCC/Semester%202/Opgave%202/Bilag.pdf

Vi vil sejle videre, da der er fernisering i sigte!

Louise, Christhoper, Cecilie, Rasmus og Jesper



Økonomien på det store blå hav


Ohøj kære læsere!

I dette indlæg vil i få et indblik i institutioners økonomi, så i netop kan se hvorfor vi har lagt vægt på, at vores produktion skal være så billigs som mulig. Så hold fast i rælingen, der bliver oversvømmet med tal!


Økonomi
Som det kan ses i nedenstående skema og diagram så har udgifterne for dagtilbudsområdet og SFOer faldet stille igennem en årrække mens procent antallet af pasningskrævende børn også er faldet.

Budget 2008
Budget 2009
Budget 2010
Budget 2011
Nettodriftsudgifter (mia kr.)
32,3
31,9
31,7
31,2
Realvækst (pct.)
-
-1,3
-0,7
-1,4
Kilde: Danmarks Statistik


Diagrammet her viser hvordan fordelingen af udgifterne er.
Graf.png


Diagrammet viser at størstedelen af udgifterne er hos integrerede institutioner mens fritidshjem har de færreste udgifter, kun slået af pædagogiske tilbud som ingen udgifter har.
Her har vi så en oversigt over faldet af børn fra 0-9 års alderen:
Befolkning (0-9 årige)
658.015
656.962
653.814
650.228
Realvækst (pct.)
-
-0,2
-0,6
-1,2
Kilde: Danmarks Statistik
Her kan ses at i 2008 var der 658.015 børn i den aldersgruppe og at dette antal er faldet til 650.228 i 2011. Skemaet viser at dette er et fald på 1,2% fra start befolkningen.
Ud fra disse skemaer og diagrammet kan vi bekræfte vores overvejelser om at gøre vores spil billige for de forskellige institutioner. Samtidigt vil det være kreativt og nyskabende hos dem da alle fra institutionen vil kunne være med til at fremstille det og derved være unikt hos hver enkelt institution, til få udgifter.


Resume af interview.


Under vores ophold på børnehaven fik en et interview med lederen af institutionen. Her spurgte vi om blandt andet om hvordan deres økonomi har ændret sig. Hertil svarede lederen at de har kunnet mærke børnetallet er faldet og dette har de kunnet mærke i deres økonomi. Dette ledte vidre til at vi spurgte om hvordan dette har påvirket deres indkøb af spil til poderne. Hun fortalte at de har valgt at være mere kreative og prøve at fremstille spil selv eller genbruge ting som ikke var beregnet til spil og lave kendte spil ud af dem. Hun fortalte at grundet økonomi krisen har de lagt mærke til at hvor familier før havde tre-fire børn har de fleste nu kun et måske to børn. Mht. Skole parathed laver de storgrupper for de børn der snart skal starte i skole og bruger denne gruppe til at gøre dem parate til skolen hvor de kommer over i klasserne en gang om ugen hvor de ser hvordan skolen er. Børnenes forældre bliver også indraget til denne forberedelse. Da vi spurgte hvordan feedbacken fra skolerne, fik vi at vide at skolerne ikke sagde det men ville gerne modtage børn som kan fungere socialt samtidig med at de har en forståelse for tal og bogstaver. Samtidigt fortalte hun at det ikke længere kun var at børnene skal være skoleklar men at skolerne også skal være børneklar. Det sidste vi spurgte om var om de havde fået feedback fra forældrene og der fik vi at vide at forældre med flere børn har kunnet mærke forskel mellem hvordan første skoledag var for deres ældste og hvordan den var for det yngre barn.

Her kan hele interviewet hentes.

Over and out

Louise, Cecilie, Christhoper, Rasmus og Jesper

Hop om bord Piaget!


Velkommen om bord kære læsere!

Vi vil på i dette indlæg skrive lidt om filosoffen Jean Piaget, da vi har hentet inspiration fra hans teorier om læring, til at udvikle vores produktion. Så lad geværet matros og gå i krig med Piaget!


Når man snakker om skoleparathed og læring, kan man ikke komme
uden om filosoffen Jean Piaget. Jean Piaget er en filosof som levede fra1896-1980, hvor han blandt andet beskæftigede sig med børns biologiskeindlæringsmuligheder, frem for Vygotsky teorier som bygger på social-didaktiskeprocesser (fodnote 1, Uffes slide fra undervisningen d.22/4-2014). Vi har i vores opgave valgt at lægge vægt på Jean Piaget og holde vores fokus på hans tankeprocesser, vedrørende læring hos børn i vores valgte målgruppe.

Jean Piaget arbejder med begreberne assimilation, akkommodation og Kognitive skemaer, som er måden han mener man indlærer nye ting på. Vi har udarbejdet et kognitivt skema (taget udgangspunkt i vores spil, Badeforhænget), som er et eksempel på hvordan et sådan skema kan udfolde sig i blandt andet børns hjerner. Når man snakker kognitive skemaer, er det en metafor for en proces som sker i hjernen på mennesker, når de tilegner sig ny viden ud fra sin nuværende viden. Hvis man ser på vores kognitive skema, kan man se 3 ”emne”, som er skrevet med fed skrift, disse er det Jean Piaget kalder for akkommodation. Akkommodation betyder at man tilegner sig ny viden, som ikke allerede er eksisterende i ens hjerne. Dvs. at børn som første gang kommer i kendskab med bogstaver og lærer at visualisere bogstavernes form, udnytter en underbevidst akkommodations proces i hjernen, som udvikler deres videns forståelse. I det kognitive skema, kan man under akkommodationen se hvordan barnets viden inden for f.eks. bogstaver udvikler sig til at de pludselig kender bogstavnes lyde og at der er noget der hedder Vokaler og konsonanter osv. Denne nye viden/erfaring tillægger sig barnets nuværende viden om hvordan f.eks. et bogstav ser, som Jean Piaget beskriver som assimilation. Dvs. at assimilation er en udvikling af ens eksisterende viden, på et givende område/emne (fodnote 2, udleveret tekst af Uffe, Piagets læringsforståelse af Knud illeris)

Kognitivt skema
Bogstaver ABC..
Dyr
Kropsforståelse
Bogstavs lyde
Visualisere de enkelte dyr
Hænder, fødder, hoved mm.
Vokaler/Konsonanter
Dyrenes lyde
Hvornår slutter jeg og hvornår begynder verden
Stavelser
Farlig/ikke farlig
Kravle
Ord dannelse
Dyrenes habitat




En af Jean Piagets teorier lyder følgende:

•  Sensorisk stadie 0-2 år; Via sansning og handlinger opbygger barnet erfaring om verden.
•  Præ-operationel stadie, 2-7 år; Barnet forstår omverden ud fra sin egen synsvinkel. Tænkning er forankret i handlinger. Barnet kan ikke skifte synsvinkel og forstå handlinger fra andres position. Kan ikke se sammenhæng i mellem årsag og virkning eller har faste begreber og tid og sted.
•  Konkret operationel stadie 7-12 år; Barnet begynder at kunne se og forstå  sammenhæng - årsag og virkning. Barnet begynder at kunne handle ud fra bestemt systematik.
•  Formel operationel stadie ca. 12 år; Barnet kan forstille sig og oversekue konsekvenser af egne handlinger. Tænkning er ikke knyttet til konkret handling.
(Fodnote 3, Introduktion til pædagogisk teori og praksis  Erik Hygum & Søren Gytz Olesen 1999 s.46,47,48)

I følge Jean Piagets teori ligger vores målgruppe typisk i det præ-operationelle stadie, hvor børn ikke kan se sammenhæng i mellem årsag og virkning.
Hvis vi tager udgangspunkt i vores version af spillet ”Fisk” fremgår det, at børnene kan kende forskel på mange af de forskellige bogstaver, og samtidig ikke forstå betydning af dem. Lad os antage, at lille Vladimir kan genkende bogstavet ”O”. Han ved, at det er et bogstav, og han ved, at det er et ”O”, men han kender ikke meningen bag, og at bogstaver bruges til at danne ord. Dvs. at Vladimir endnu ikke har udviklet sin logiske sans, til at se at f.eks. O, S og T danner ordet ost, men stadig ser det som 3 individuelle bogstaver. Hvis man tager udgangspunkt i denne teori, er det dog vigtigt at man tager den som en vejledning og ikke en konstatering af, at alle børn i 6 års alderen f.eks. er i den præ-operationelle fase og har samme vidensforståelse. Som der står skrevet ovenstående, har mange af teoretikerne forskellige synsvinkler, som f.eks. Vygotsky og Piaget.

Farvel ARGHH!!

Cecilie, Louise, Rasmus, Christhoper og Jesper






fredag den 11. april 2014

Børn over bord

Rasmus der spiller fisk 
Jesper styrer badeforhængsspillet 
O'høj kære læsere.

Idag har vi været på besøg i en børnehave hvor vi skulle prøve vores spil af. 4 af os var deltagende spillere og 1 var observatør, kameramand og støttende hånd.

Der bliver spillet vendespil
Børnene havde det sjovt og grinte højlydt. Vi havde 6 børn med til at spille og de blev delt ind i hold af 2 på hver. De spillede hvert spil i ca 15 minutter. Vi filmede dem mens de spillede og viste dem filmen hvortil vi spurgte hvad de syntes. De gav udtryk for at de syntes det var sjovt. Vi fik af vide af den observerende pædagog at hun kunne se de hyggede sig og havde det sjovt. Til slut var vi inde og interviewe lederen vedr. nogle spørgsmål omkring deres økonomi og skoleparathed. (Dette vil vi blogge om senere)

 Reflektioner:
Vi har reflekteret over spillene og dagen.

- Vi skulle have lavet en bogstavsplade så børnene kunne pege på de bogstaver de ville have i fisk.

- Der blev for meget fokus på finmotorik frem for indlæring af selve spillene.

 - Vi har også fundet ud af hvor mange måder man kan viderudvikle alle 3 spil på.

- Formidlingen af spillene var godt. Børnene forstod dem med det sammen.

- Vores formål var det skulle være sjovt og det virkede det til at børnene havde.



Tungen lige i munden mens man rykker sin brik
Bliver lyttet til opgaven 


Børnene har hygget sig og havde det rigtig sjovt
Over and out!

Cecilie, Jesper, Louise, Christopher og Rasmus

torsdag den 10. april 2014

SMTTE i farvandet

O'høj igen læsere.

I dag blev vi ramt af noget SMTTE.


SMTTE-modellen over badeforhængsspillet når vi skal prøve spillet i børnehaven fredag d. 11 april.


Sammenhæng - Vi vil prøve vores spil i praksis


Mål - Lærer børnene bogstaver på en sjov måde og håber de husker det.


Tegn - Vi skal holde øje med om børnene hygger sig og har det sjovt da de lærer uden de måske ved det.


Evaluering/dokumentation - Høre om børnene har haft en sjov dag.


Tiltag - Børnene skal koncentrere sig om dem selv og deres indlæring. Koncentrere sig om hvad der bliver sagt etc.  




SMTTE-modellen badeforhængsspillet generelt.


Sammenhæng - Vi vil gerne have at endu flere børn bliver skoleparate.


Mål - Give børnene tal og bogstavsforståelse, krobsbevidsthed, styrke den finmotorisk grovmotorisk.


Tegn - Vi skal holde øje med om børnene begynder at interessere sig mere for bogstaver, tal og deres kroppe.


Evaluering/dokumentation - Give en storgruppe en egnet test, dele gruppen i to også spille spillet med det ene hold i en måned. Samle storgruppen igen og give dem en egnet test for resultat.


Tiltag - Børnene skal koncentrere sig om dem selv og deres indlæring. Koncentrere sig om hvad der bliver sagt etc.



Badeforhængsspillet er en jeg-relateret opgave da man ikke er afhængig af de andre personer i spillet. Børnene skal i princippet bare koncentrere sig om dem selv.

Der er store bølger, så vi må se hvad dagen og natten bringer til imorgen.

Over and out
Cecilie, Louise, Jesper, Rasmus og Christopher


http://www.mitbuf.dk/sites/default/files/skema%20smtte.pdf
http://www.skoleportalen.dk/media/SMTTE_-_en_model_til_planlægning_af_forløb.pdf

onsdag den 9. april 2014

Belæg i kølvandet


O'høj kære læsere.

I dag har vi arbejdet med vores produkt og færdiggjort det meste af det, da vi har en aftale med børnehaven Bjørnegården i Annisse på fredag, hvor vi skal ud og prøve vores spil af i praksis. 
Vi har læst nogle tekster som vi har som belæg for at storgruppe børn skal kunne bogstaver, tal og motorik inden de starter i skolen.

Video af dagens prøvelse og vores pitch



Belæg kommer her.

“Normalt” er barnet skoleparat det år barnet fylder 6 år. Men det handler om meget mere end hvornår barnet er født. Det er vigtigt at barnet er med både intellektuelt og socialt er modnet til de forandringer der kommer med skolestart.[1] For at et barn kan blive set som skoleklart er der kriterier som det skal opfylde først. Dette er blandt andet, at være ivrig efter at lære noget nyt, at virke parat til nye udfordringer, at gå op i tal og bogstaver og øve sig i at skrive bogstaver og tælle. Andre ting som kan forventes af børnene kan være ting som at kunne tage imod en fælles besked eller lytte med til højtlæsning mm. De skal også kunne gøre ting selv. Dette indbefatter ting som at kunne gå på toilettet selv, tage tøj på selv. De skal også have en nogenlunde motorisk forståelse som at stå på 1 ben, hinke, kaste, gribe, cykle, holde på en blyent, pensel, klippe med sakse. Deres sprogbrug vil også have krav da de helst skal kunne snakke forståeligt, kunne kommunikere på normal vis med både børn og voksne, have et stort ordforråd, genfortælle en historie, kende sange og genkende rim og remser.

Børn, der laver meget uro i børnehaven, er ikke altid ballademagere. Ofte mangler de bare vidensmæssige udfordringer, og det kan en skolestart i nogle tilfælde give dem.

Ifølge Fyens stifttidene var det for få år siden næsten bandlyst at lærer børn bogstaver i børnehaven, fordi at børnene skulle lege så længe som muligt. Men i dag er tonen Ganske anderledes.
Til dags dato kan børnene deres ABC og kender tallene når de møder ind til første skoledag oplever mange børnehaveklasseledere. Det fortæller Pia Lessen, formand for børnehaveklasselederforeningen. [2]

Til vores aktiviteter har vi valgt at målgruppen hovedsageligt skal være førskolebørn, men de kan sagtens benyttes af andre målgrupper såsom børnehave-indskolingsbørn.
Der vil være brug for kommunikation for at fremvise vores produkt til modtagerne da dette kræver en formidling så produktet fungere rigtigt. Vi har et budskab med vores produkt om at fremme førskole børnenes kompetencer, så de bliver skoleklar, både motorisk såvel som fagligt. På linket ses hvad der forventes af et 5-6 årig barn, hvis det skal være skoleparat. [3]
Vi valgte at vores medie er et spil delt op i tre elementer, som styrker barnet fagligt, motorisk og kognitivt. Vi har også oprettet en blog, hvor man kan følge vores proces i vores pædagogiske produkt, samt læst en masse tekster, som relaterer til vores om emne, om at gøre førskolebørn skoleparate. Effekten ved vores produkt vil være læring gennem leg. Brugeren skal have lyst til at spille vores spil for at have det sjovt og danne relationer i samspil med de faglige aspekter som indgår i spillet.
Formålet med vores spil er at gøre førskolebørnene mere skoleklar, i og med bogstaver og tal indgår i vores produkt, samt at lære det enkelte barn at være en del af en gruppe og samarbejde. Endvidere vil formålet med produktet hos afsenderen af spillene være, at det er en nytænkende og anderledes form for læring, og hvis interessen for spillet er tilstede, kan der inddrages andre aspekter i spillet. Et eksempel kunne være at benytte det i undervisning i de mindre klasser, måske?
Først og fremmest vil det være vores opgave som pædagoger at formidle vores produkt så brugerne kan forstå det, for at de så på sigt selv kan fremvise det og introducere det til andre. Afsenderen, som vil i starten være pædagogen, lære at blive bedre til at formidle et eventuelt produkt, i denne sammenhæng kan man argumentere for receptionsorienteret formidling, da der forekommer et samspil mellem to parter. Det kan også danne bedre relationer barn/voksen imellem.

[1] http://altomboern.dk/artikel/skoleklar-det-skal-dit-barn-kunne
[2] http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/08/18/231132.htm



Litteratur liste:



Pas på derude, der kommer snart SMTTE i farvandet!


Over and Out

Louise, Cecilie, Jesper, Christopher og Rasmus